sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Schindlerin lista

Mun oli pakko vielä tulla kirjottamaan teille tästä. Katottiin juuri Sirpan kanssa vähän matkaa Schindlerin lista nimistä elokuvaa. Schindlerin lista kertoo saksalaisesta yrittäjä miehestä, joka yrittää pelastaa puolalaisia juutalaisia toisenmaailman sodan aikaan. Aloimme sitten keskustelemaan siitä miten väärisynyt maailman kuva kyselisilla natseilla ja juutalaisilla on ollut nyky päivään verrattuna. Yritin asettua kummankin puolen rooliin ja mietin mitä heillä oikeati olisi päälimmäisenä mielessä. Natseille on opetettu että juutalaiset ovat vääränlaisia ihmisiä ihan niinkuin meille on opetettu, että vieraiden kyytiin ei saa mennä. Jos on opetettu toisin on vaikea tapaansa muuttaa. Keittoa syödään lusikalla ja hattu otetaan pois pöydässä. Uskon, että natsit ovat ajatelleet vähän samalla tavalla.



Ajatus ketju jatkui ja päädyin siihen, että jos natsit eivät olisi tappaneet niin montaa juutalaista millainen meidän maailmamme olisi nyt? Entä jos suomessa ei olisi koskaan ollut sotaa? Olisiko suomi niin kehittynyt? Entäs jos maailmassa ei ikinä olisi ollut sotaa? Ei olisi niin hienoa teknologiaa, joka on saanut mallia sota-aikojen aseista ja koneista. Olisimmeko me jäljessä tässä maailmassa? Olisiko meillä niin hienoja autoja ja sairaala varustusta? Empä usko.


En sano että olisi hyvä kun oli sotia ja ihmisiä  kuoli, mutta olisiko maailma tälläinen ilman sitä kaikkea. Aloin uskoa, että ehkä maailmassa on tarkoituskin tapahtua huonoja asioita, että tämä kaikki menee eteenpäin. Niinkuin sanotaan ei shampanja maistu hyvälle jos sitä juo joka päivä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti